23 kwietnia 2012

Pony Rainbow Cake - przepis

Dziś mało meksykański temat posta, bo w jaki sposób może się łączyć kucyk pony z Meksykiem? 

Jeśli komuś przypadły do gustu zdjęcia mojego tęczowego tortu z kucykiem pony i sam/a chciałby/chciałaby taki tort popełnić, teraz ma nie powtarzalną okazję. Dzisiaj zdradzę mój sekret! :) 

PONY RAINBOW CAKE



Przepis na tęczowy biszkopt: 

10 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
6 różnych barwników spożywczych: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony
uwaga! tak na prawdę wystarczą tylko barwniki: żółty, niebieski i czerwony. by otrzymać pozostałe kolory wystarczy wymieszać ze sobą odpowiednio podstawowe kolory:


* żółty +niebieski = zielony
* niebieski+czerwony = fioletowy
* żółty+czerwony = pomarańczowy


ubite żółtka dodajemy do ubitej piany z białek i cukru

delikatnie mieszamy

dodajemy resztę składników i znowu delikatnie mieszamy

rozdzielamy masę na 6 i dodajemy barwniki

każdą część pieczemy w 180 C przez ok. 30 min.

tak powstaje nasze tęczowe wnętrze

Żółtka ubij z 1/2 szklanki cukru do czasu, aż będą bardzo jasne. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Do białek dodaj ubite żółtka, zamieszaj powoli łyżką tak, aby całość się połączyła i dodaj mieszankę pozostałych składników. Ponownie zamieszaj maskę robiąc to bardzo ostrożnie. Tak przygotowaną masę podziel na 6 równych części. Do każdej z nich dodaj barwniki różnego koloru. Delikatnie wymieszaj aby powstał jednolity kolor. Każdą część masy piecz w wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszce w 180C przez ok 30 minut.  

Masę do przełożenia ciasta robiłam z pamięci i niestety bez proporcji, więc na oko. Pewnie dlatego wyszła inaczej niż zwykle :) 

Nie będę ryzykować podając Wam prawdopodobny przepis na "moją masę", więc podam przepis na krem z oryginalnego przepisu na tęczowy tort. 

Składniki na krem:

1l ciekłej śmietanki kremówki 36%
5 opakowań śmietan-fix'u 
1/2 szklanki cukry

Wszystkie składniki ubić na sztywną pianę. Przełożyć kolorowe blaty tortu kremem oraz obłożyć cały tort z wierzchu kremem. 

Krem na całym torcie jest konieczny ponieważ dekoracja bez niego by się nie trzymała odpowiednio przy krojeniu.

UWAGA! Przed przełożeniem ciasta kremem najlepiej nasączyć biszkopt na przykład: rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody cukier wanilinowy, nasączać biszkopt pędzelkiem. 

Dekoracja z masy marshmallow :

składniki:

270 g pianki marshmallow (w Polsce najpopularniejsza jest pianka jojo różowo-biała) 
600 g cukru pudru (uwaga! cukier domowej roboty nie działa!)
3 łyżki wody
barwniki spożywcze wg upodobań i zapotrzebowania na kolory

projekt kucyka 

udało nam się kupić pianki w dwóch kolorach: różowe i białe

rozpuszczamy pianki w kompieli wodnej

najlepiej dodać rozpuszczone pianki do części cukru pudru

mieszamy cukier z piankami

wyrabiany maskę

dodajemy barwniki (najlepiej do rozpuszczonych pianek)

wycinamy lub lepimy to co nam się podoba



potrzeba jedynie troszkę cierpliwości 




Rozpuszczamy pianki z wodą w kąpieli wodnej (mieszamy). Stopniowo dodajemy cukier do roztopionych pianek i zagniatamy masę. Barwniki najlepiej dodawać do rozpuszczonych pianek. Masę wyrabiamy, aż uzyska konsystencję plasteliny. 

UWAGI:
* jeśli masa nam stwardnieje wystarczy ją chwilkę podgrzać np. w mikrofalówce (uwaga dosłownie parę sekund)

* do masy może być potrzebne więcej niż 600 g cukru, jeśli po dodaniu 600g masa nadal nie jest gotowa wystarczy dodać więcej cukru i będzie ok 

* z masy można formować różne kształty tak jak z plasteliny. Ja ograniczyłam się do wycinania ponieważ taki był zamysł mojego tortu :)

* najlepiej dodać roztopione pianki do cukru pudru niż na odwrót.

* z podanych proporcji wychodzi masa wystarczająca na pokrycie całego tortu i dekorację. 

* blat (stolnicę) na, której wykonujemy ozdoby lub rozwałkowujemy  masę na pokrycie tortu najlepiej wysypać mąką ziemniaczaną (ponieważ jest bardzo drobna) lub cukrem pudrem

Udanej zabawy :)

UWAGA! UWAGA! Kto odpowie na pytanie zawarte w wstępie posta może wygrać tort z zadziwiającą dekoracją mojej roboty :D nagroda będzie dostępna od stycznia 2013 w Krakowie lub przed grudniem 2012 w Meksyku (Mexico City). Dokładną datę można samemu wybrać i uzgodnić ze mną. Wygrywa najciekawsza odpowiedź. Odpowiedzi proszę umieszczać w komentarzach. Konkurs trwa do: 23.05.12r

 SMACZNEGO!

Na koniec jeszcze przykład tortu z formowanymi ozdobami, a nie wycinanymi.

tort zrobiony przez moją siostrę z okazji urodzin naszej mamy :) 

Przy wykonaniu tego tortu posłużyłam się przepisami z poniższych stron:

5 komentarzy:

  1. Pewie i tak by mi nie wyszedł, ale jak on ślicznie wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedź na pytanie konkursowe: może się połączyć tęczą :P

    OdpowiedzUsuń
  3. TangoDelta: no może, może :) i coś czuje, że nagrodę masz w kieszeni :) ale nie mówmy hop

    OdpowiedzUsuń
  4. jaką średnice ma ten tort.?

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedź na pytanie: kucyka pony jest tak słodki, że należy z niego zrobić piniatę i okładać kijami aż nie wylecą tęczowe wnętrzności.

    OdpowiedzUsuń

instrukcja dodawania komentarzy dla niezarejestrowanych u góry po prawej :)