Pony Rainbow Cake - przepis
Dziś mało meksykański temat posta, bo w jaki sposób może się łączyć kucyk pony z Meksykiem?
Jeśli komuś przypadły do gustu zdjęcia mojego tęczowego tortu z kucykiem pony i sam/a chciałby/chciałaby taki tort popełnić, teraz ma nie powtarzalną okazję. Dzisiaj zdradzę mój sekret! :)
PONY RAINBOW CAKE
Przepis na tęczowy biszkopt:
10 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
6 różnych barwników spożywczych: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony
uwaga! tak na prawdę wystarczą tylko barwniki: żółty, niebieski i czerwony. by otrzymać pozostałe kolory wystarczy wymieszać ze sobą odpowiednio podstawowe kolory:
* żółty +niebieski = zielony
* niebieski+czerwony = fioletowy
* żółty+czerwony = pomarańczowy
ubite żółtka dodajemy do ubitej piany z białek i cukru |
delikatnie mieszamy |
dodajemy resztę składników i znowu delikatnie mieszamy |
rozdzielamy masę na 6 i dodajemy barwniki |
każdą część pieczemy w 180 C przez ok. 30 min. |
tak powstaje nasze tęczowe wnętrze |
Żółtka ubij z 1/2 szklanki cukru do czasu, aż będą bardzo jasne. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Do białek dodaj ubite żółtka, zamieszaj powoli łyżką tak, aby całość się połączyła i dodaj mieszankę pozostałych składników. Ponownie zamieszaj maskę robiąc to bardzo ostrożnie. Tak przygotowaną masę podziel na 6 równych części. Do każdej z nich dodaj barwniki różnego koloru. Delikatnie wymieszaj aby powstał jednolity kolor. Każdą część masy piecz w wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszce w 180C przez ok 30 minut.
Masę do przełożenia ciasta robiłam z pamięci i niestety bez proporcji, więc na oko. Pewnie dlatego wyszła inaczej niż zwykle :)
Nie będę ryzykować podając Wam prawdopodobny przepis na "moją masę", więc podam przepis na krem z oryginalnego przepisu na tęczowy tort.
Składniki na krem:
1l ciekłej śmietanki kremówki 36%
5 opakowań śmietan-fix'u
1/2 szklanki cukry
Wszystkie składniki ubić na sztywną pianę. Przełożyć kolorowe blaty tortu kremem oraz obłożyć cały tort z wierzchu kremem.
Krem na całym torcie jest konieczny ponieważ dekoracja bez niego by się nie trzymała odpowiednio przy krojeniu.
UWAGA! Przed przełożeniem ciasta kremem najlepiej nasączyć biszkopt na przykład: rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody cukier wanilinowy, nasączać biszkopt pędzelkiem.
Dekoracja z masy marshmallow :
składniki:
270 g pianki marshmallow (w Polsce najpopularniejsza jest pianka jojo różowo-biała)
600 g cukru pudru (uwaga! cukier domowej roboty nie działa!)
3 łyżki wody
barwniki spożywcze wg upodobań i zapotrzebowania na kolory
projekt kucyka |
udało nam się kupić pianki w dwóch kolorach: różowe i białe |
rozpuszczamy pianki w kompieli wodnej |
najlepiej dodać rozpuszczone pianki do części cukru pudru |
mieszamy cukier z piankami |
wyrabiany maskę |
dodajemy barwniki (najlepiej do rozpuszczonych pianek) |
wycinamy lub lepimy to co nam się podoba |
potrzeba jedynie troszkę cierpliwości |
Rozpuszczamy pianki z wodą w kąpieli wodnej (mieszamy). Stopniowo dodajemy cukier do roztopionych pianek i zagniatamy masę. Barwniki najlepiej dodawać do rozpuszczonych pianek. Masę wyrabiamy, aż uzyska konsystencję plasteliny.
UWAGI:
* jeśli masa nam stwardnieje wystarczy ją chwilkę podgrzać np. w mikrofalówce (uwaga dosłownie parę sekund)
* do masy może być potrzebne więcej niż 600 g cukru, jeśli po dodaniu 600g masa nadal nie jest gotowa wystarczy dodać więcej cukru i będzie ok
* z masy można formować różne kształty tak jak z plasteliny. Ja ograniczyłam się do wycinania ponieważ taki był zamysł mojego tortu :)
* najlepiej dodać roztopione pianki do cukru pudru niż na odwrót.
* z podanych proporcji wychodzi masa wystarczająca na pokrycie całego tortu i dekorację.
* blat (stolnicę) na, której wykonujemy ozdoby lub rozwałkowujemy masę na pokrycie tortu najlepiej wysypać mąką ziemniaczaną (ponieważ jest bardzo drobna) lub cukrem pudrem
Udanej zabawy :)
UWAGA! UWAGA! Kto odpowie na pytanie zawarte w wstępie posta może wygrać tort z zadziwiającą dekoracją mojej roboty :D nagroda będzie dostępna od stycznia 2013 w Krakowie lub przed grudniem 2012 w Meksyku (Mexico City). Dokładną datę można samemu wybrać i uzgodnić ze mną. Wygrywa najciekawsza odpowiedź. Odpowiedzi proszę umieszczać w komentarzach. Konkurs trwa do: 23.05.12r
SMACZNEGO!
Na koniec jeszcze przykład tortu z formowanymi ozdobami, a nie wycinanymi.
tort zrobiony przez moją siostrę z okazji urodzin naszej mamy :) |
Przy wykonaniu tego tortu posłużyłam się przepisami z poniższych stron:
Pewie i tak by mi nie wyszedł, ale jak on ślicznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńOdpowiedź na pytanie konkursowe: może się połączyć tęczą :P
OdpowiedzUsuńTangoDelta: no może, może :) i coś czuje, że nagrodę masz w kieszeni :) ale nie mówmy hop
OdpowiedzUsuńjaką średnice ma ten tort.?
OdpowiedzUsuńOdpowiedź na pytanie: kucyka pony jest tak słodki, że należy z niego zrobić piniatę i okładać kijami aż nie wylecą tęczowe wnętrzności.
OdpowiedzUsuń