20 kwietnia 2012

Churros! Mniam! przepis :)


 

CHURROS!

Bogusiu, dawno temu, aż wstyd się przyznać, obiecałam Ci ten przepis. Z wdzięczności za pokazanie mi niezwykłej kopalni wiedzy, wreszcie się zmobilizowała i oto masz, przepis na churros. Wypróbowany przez mojego męża - uwaga! działa ;) 

Niestety zdjęcia wyjątkowo nie moje, ponieważ odkąd jesteśmy w Meksyku jakoś się nam nie chce robić samemu, zwłaszcza jeśli można je kupić gdziekolwiek (nawet w korku) za 10 pesos :) tak, czy inaczej nie miałam okazji zrobić zdjęć. 

P.S. Może dziewczyny z Gotuj, Smakuj, Kochaj! kiedyś się porwą na ten, czy inny przepis na churros i zaprezentują nam razem ze zdjęciami na swoim blogu (link po prawej stronie w "ir a visitar" polecam przepisy!)

PRZEPIS

składniki:

-szklanka wody
-40 g margaryny 
-250 g mąki 
-jajko 
-pół łyżeczki soli 
-olej do smażenia 
-cukier puder do obtoczenia

przygotowanie:

1. Włorzyć do jednego garnka wodę i margarynę. Postawić na ogniu, a gdy się zagotuje na raz dodać całą mąkę. 

2.Gotować mieszając drewnianą łyżką, do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zściągnąć z ognia, dodać jajko i sól, mieszać aż do połączenia wszystkich składników.

3. Przełożyć masę do grubego rękawa z grubą końcówką (lub do churrera), wyciskać na głęboki rozgrzany olej, przycinając na dowolną długość.

4. Smażymy na zloty kolor, wyciągamy za pomocą cedzaka, wykładamy na papier żeby odsączyć tłuszcz i obtaczamy w cukrze pudrze lub drobno mielonym (może też być na przykład cukier z cynamonem)


POWODZENIA I SMACZNEGO!


churrera - przynajmniej tak twierdzi wujek google :)

rękaw cukierniczy
W razie problemów, wątpliwości piszcie w komentarzach. Jeśli kogoś ten przepis nie przekonał, w google'ach można znaleźć inne przepisu także po polsku :)

0 komentarze:

instrukcja dodawania komentarzy dla niezarejestrowanych u góry po prawej :)